Το Πανεπιστήμιο Γένοβας Ιταλία

Το Πανεπιστήμιο της Γένοβας, (Università degli Studi di Genova) ιδρύθηκε στη Γένοβα το 1471 από τον Πάπα Sisto IV (Francesco della Rovere) με αρχικά τμήματα την Θεολογία, Νομική και Ιατρική . Η αρχική του θέση ήταν στο ιστορικό κέντρο της πόλης σε κτίριο που κατασκεύασε ο Bartolomeo Bianco και το οποίο σήμερα φιλοξενεί την πρυτανεία του Πανεπιστημίου .

Μετά την ίδρυση της Γαλλικής Αυτοκρατορίας η οποία απορρόφησε τη Δημοκρατίας της Γένοβας, το Πανεπιστήμιο της συνδέθηκε με το Αυτοκρατορικό Πανεπιστήμιο του Παρισιού ως το 1812 οπότε και ανακατέλαβε την αυτονομία του.

Το 1870 ιδρύονται τα δύο πρώτα τεχνολογικά τμήματα, η Βασιλική Ναυτική Σχολή και η Βασιλική Σχολή οικονομικών σπουδών η οποίες το 1936 ενσωματώνονται στο Βασιλικό Πανεπιστήμιο της Γένοβας.

Στα τέλη του 20ου αιώνα το πανεπιστήμιο επεκτείνεται γρήγορα, με νέες πανεπιστημιουπόλεις. Τo 1996 ιδρύονται σχολές στην Savona, Imperia, Santa Margherita Ligure, Ventimiglia και La Spezia.
Σήμερα, το Πανεπιστήμιο της Γένοβας, με της περιφερικές του έδρες διδασκαλίας έχει πέντε σχολές, με συνολικά 125 προγράμματα σπουδών, περισσότερο από 90 μεταπτυχιακά, περισσότερους από 40.000 φοιτητές, 1.800 διδάσκοντες και ερευνητικό προσωπικό.

Τον Ιούλιο του 2009, το Πανεπιστήμιο της Γένοβας τερμάτισε στην 5η θέση στην κατάταξη των 65 καλύτερων Ιταλικών δημοσίων Πανεπιστημίων, όπως καταρτίσθηκε από το Υπουργείο Παιδείας.

Περισσότερες πληροφορίες

www.unige.it